Zeg 'Ja' te­gen je­zelf door 'Nee' te zeg­gen!

02/06/2017

Cindy van der Krabben

Van­daag is het 'Lea­ve The Of­fi­ce Ear­ly Day'. Wat ga jij straks doen? Lukt het jou om op tijd naar huis te gaan? Met de­ze tips lukt het ze­ker! En niet al­leen op de­ze spe­ci­a­le dag, maar de rest van je le­ven.

Je hebt een volle agenda, met afspraken en taken. De tijd vliegt voorbij en er komen allerlei vragen tussendoor:

"Wil je dit alsjeblieft even voor mij doen? Nu... Ik heb het rapport vanmiddag nodig!"

"Dit is echt heel belangrijk, pak jij dat even op?"

"Ik kom er even niet uit, wil jij mij verder helpen? Jij bent hier altijd zo goed in!"

Aan het einde van de dag staan er nog veel taken open die je eigenlijk vandaag zou oppakken. Herken je dat? En zou je willen dat het anders was? Dan hebben wij tips voor je. Er is een magisch toverwoord dat jou helpt meer grip op je dagelijks leven te krijgen: "nee"!

 1. Zorg voor overzicht
  Als je geen overzicht hebt, is het lastig om heldere keuzes te maken. Je weet wel dat je al veel aan je hoofd hebt, maar omdat je niet precies weet wàt je wànneer gaat doen, kun je er 'makkelijk' nog een verplichting bijnemen.
  Dus: vul je agenda met je afspraken, acties en taken. Denk ook bijvoorbeeld aan het plannen van reistijd, voorbereiding voor een overleg en nawerktijd na een afspraak. Hierdoor krijg je inzicht in de tijd die je kwijt bent aan je acties en taken en weet je precies wanneer je ze gaat oppakken. Op het moment dat je ziet hoeveel verplichtingen, afspraken, projecten en taken je eigenlijk al op je bord hebt liggen, kun je beter bepalen of je tijd hebt voor de 'spoedjes' en hulpvragen van anderen. Omdat je ook kunt zien welk deel van jouw eigen werk hierdoor in de knel komt en zal moeten doorschuiven, ben je sneller geneigd om jouw planning te bewaken en "nee" te zeggen.

 2. Wees effectief en vraag je af "Moet ik het nu wel doen"?
  Om je grenzen aan te kunnen geven, zul je eerst moeten weten wat voor jou werkelijk belangrijk is. Wanneer je dat weet, wordt het ook makkelijker om af te wegen of een keuze die je op het punt staat te maken, bijdraagt aan wat voor jou waardevol is. Vraag je dus regelmatig af: moet ik dit nu wel doen?
  - Moet IK het nu wel doen? Is dit voor mij; sta ik hiervoor opgesteld?
  - Moet ik het NU wel doen? Wat is de urgentie? Wie bepaalt dat?
  - Moet ik het nu wel DOEN? Welke actie moet ik eigenlijk ondernemen, gelijk mailen of rust bewaren en in een overleg aan de orde stellen?

 3. Neem bedenktijd
  Train jezelf om bij elk verzoek om bedenktijd te vragen. Stem niet direct in met verzoeken, maar zeg bijvoorbeeld "ik kan het op dit moment niet goed overzien of ik daar ruimte voor heb, kan ik er morgen even bij je op terugkomen?" De bedenktijd geeft je de mogelijkheid om te na te gaan wat je echt wilt en om af te wegen: als ik hier ja tegen zeg, waar zeg ik dan nee tegen? Wat levert het mij op als ik ja zeg? Of wat levert het mij juist op als ik nee zeg?

 4. Oefen met nee zeggen
  Houd er rekening mee dat als je wat vaker 'nee' gaat zeggen, niet iedereen dit met gejuich zal ontvangen. De kunst is, op een niet agressieve manier jouw grens aan te geven. Leg uit dat je het te druk hebt, dat het niet binnen jouw expertise gebied valt, of dat je andere afspraken hebt. Geef eventueel aan wanneer je er wèl tijd voor zou hebben of draag een alternatief aan: "Ik kan je in contract brengen met X, die heeft hier veel ervaring mee", maar voel je daartoe niet verplicht. Het is de toon die de muziek maakt.

Hoe vaak geef jij jezelf weg door "ja" te zeggen, terwijl je "nee" bedoelt? Het is zonde om altijd maar vanzelf ja te zeggen, daar doe je jezelf mee tekort!
Zeg eens wat vaker nee. Oefening baart kunst. Veel mensen zullen je waarderen om je duidelijkheid en het geeft jou ruimte om de dingen te doen die je echt belangrijk vindt.

Meer weten?
Ben je op zoek naar meer overzicht en structuur in je werk? Zou je het fijn vinden om daarbij een steuntje in de rug te krijgen? Wij helpen je graag! Kijk voor meer informatie op: www.t-mc.nl. T-MC is hét adviesbureau met een expertise op het gebied van georganiseerd werken. Omdat het goed organiseren van mensen en processen plezier, waardering en resultaat oplevert.